Gaming.cat, nominada als premis Martí Gasull

Quan em varen informar que Gaming.cat era finalista als premis Martí Gasull i Roig, que reconeixen aquelles persones i entitats que treballen en favor de la llengua catalana, vaig sentir una gran alegria, però també molta sorpresa. A parer meu, tot i que des de Gaming.cat fa temps que posam el nostre granet d’arena per tal que la llengua catalana guanyi terreny en el món dels videojocs i el seu entorn, encara hem de treballar molt, tant en la quantitat i impacte de les campanyes, com a millorar l’organització interna. Tot i així, entre les 600 candidatures presentades, el jurat dels premis va considerar que Gaming.cat mereixia estar entre els 3 finalistes, juntament amb Amical Wikimedia i la Llibreria Catalana de Perpinyà. Crec que, tot i la nostra trajectòria i abast social relativament petits, el jurat ha valorat una sèrie de punts importants:

  1. Els videojocs són una part essencial de l’oci dels adolescents i joves: segons l’anuari de 2017 de l’Asociación Española de Videojuegos, juguen a videojocs un 65% dels joves entre 15 i 24 anys i un 55% dels joves entre 25 i 34 anys. A més, el temps que es dedica a jugar a videojocs és considerable: 6,6 h setmanals com a mitjana, l’equivalent al temps necessari per a mirar entre 3 i 4 llargmetratges; i a això hi hem d’afegir el temps que passen mirant vídeos i directes relacionats amb videojocs, llegint notícies o cercant informació a pàgines sobre videojocs, o parlant amb amics sobre videojocs. Per tant, és crític per al futur de la llengua que el català tengui bona salut en aquest camp. Però malauradament, succeeix tot el contrari: cap dels videojocs més venuts està disponible en català, no hi ha retransmissió en català de cap torneig importants de videojocs, i l’audiència dels youtubers i streamers que fan contingut en català sobre videojocs és escassa. És urgent posar-hi remei.
  2. Amb poquíssims recursos disponibles es va aconseguir que Twitch afegís la possibilitat d’especificar que un directe és en català i, per tant, de trobar molt fàcilment directes en català en aquesta plataforma, gràcies a una campanya organitzada per Roger Baldomà i impulsada per Gaming.cat. Això ha permès que tant la quantitat de canals que emeten en català com quantitat d’espectador s’hagin multiplicat en poc temps.
  3. Les xarxes socials de Gaming.cat estan en creixement continu i estan al servei de qualsevol projecte en català relacionat amb els videojocs per a donar-los difusió, com per exemple el podcast mensual 5 Minuts+. Aquest podcast, dirigit per David Buxarrais, tot i que no és iniciativa directa de Gaming.cat, té molts col·laboradors que són membres ben actius de la comunitat i sempre tendrà les portes obertes al nostre canal de Twitch, a les nostres xarxes socials, i en definitiva, a tots els nostres recursos.
  4. L’existència d’un gran punt de trobada dels catalanoparlants aficionats als videojocs és un catalitzador per a l’aparició de noves comunitats i iniciatives, que en poden generar d’altres de nous i que són essencials per a mantenir-ne la vitalitat.
  5. Hi ha poques entitats que treballin aquest camp, el qual, com ja he dit, és de vital importància.

En definitiva, es pot dir que just començam a caminar, però la tasca és necessària. Si tu també creus que és important que el català tengui força en el món dels videojocs, ajuda’ns a guanyar! Vota’ns i comparteix aquesta notícia!

 

Pàgina de Gaming.cat al web dels Premis Martí Gasull

You may also like

Entra a la comunitat!

Grup de Telegram de Gaming.cat Fes-te soci de l'Associació GamingCat