Moments destacats de la història del català a YouTube

Aquest article és un recull de la informació publicada en aquest fil al nostre compte de Twitter. Creim que la informació és prou interessant com per no deixar que se l’emporti la marea tuitaire.

Aquests dies s’està parlant molt sobre el català a YouTube: Miquel Montoro s’ha passat a l’espanyol (ara sembla que només parcialment), apareix Canal Malaia, que ha aparegut a la gran majoria de mitjans de comunicació en català… Voldríem aprofitar l’avinentesa per repassar alguns punts destacats de la història del català a YouTube.

Com saps, el primer vídeo es va publicar a YouTube l’abril de 2005, i el web es va popularitzar tan ràpidament, que l’octubre de 2006 va ser adquirit per Google. Quin va ser el primer vídeo en català a YouTube? És difícil de dir, però Vilaweb va publicar el seu primer vídeo el mes de març de 2006 (en català, naturalment):

[iframe width=”600″ height=”338″ src=”https://www.youtube.com/embed/wRp1ws2ixxw” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen]

També tenim vídeos en català a canals personals el mateix 2006, com per exemple al canal del nostre company DevId. Per tant, podem dir que el català va ser a YouTube ja des dels seus inicis.

Els vídeos en català sobre videojocs varen tenir una primera època d’esplendor a partir de l’any 2011, en què canals com TheCommunityCAT arribaven als 2000 subscriptors.

YouTube permet identificar que un vídeo està en català en penjar-lo, però no buscar o filtrar per llengua els vídeos que volem visualitzar. Per això el 2013 vàrem crear el primer directori de youtubers en català, que ara ha quedat obsolet). I està obsolet per un bon motiu: l’any 2016 el company @AlbertFoxCat va decidir fer una passa més i crear Youtubers.cat, un portal que centralitza tots els canals en català de YouTube (que coneixem o s’hi han donat d’alta). Des d’aquí només podem dir: GRÀCIES, Albert!

Logotip de Youtubers.cat

Allà hi trobareu molts youtubers que fan contingut en català i superen els 10.000 subscriptors, i també youtubers menys populars però que fan contingut interessantíssim. Fes-hi un cop d’ull!

Miquel Montoro mereix una menció especial. Si no ho recordem malament, tenia uns 10.000 subscriptors quan va aparèixer a l’APM. A partir d’aquí va multiplicar els seus subscriptors en pocs dies… I és que, de vegades, el contingut en català només necessita difusió.

I potser no ho sabies, però el de Miquel Montoro no és (o era) el canal en català amb més subscriptors: els seus 319.000 queden empetitits per la Dàmaris Gelabert i els seus 2.000.000 de subscriptors. Qui ha dit que el contingut en català no pot tenir èxit?

Youtubers.cat no és l’única iniciativa amb l’objectiu de donar difusió contingut en català a YouTube. A finals de 2018 es va llançar Valentubers, una plataforma que destaca el contingut fet des del País Valencià.

Els temps canvien i també ho fan els creadors de contingut digital en català: el contingut de videojocs ha passat, en gran part, a fer-se en directe a Twitch, molts joves prefereixen publicar els seus vídeos a Instagram o TikTok… Tant a YouTube com en la majoria de les altres, el contingut més consumit és el que la pròpia plataforma destaca. Això significa que el contingut en català sempre està en desavantatge comparat amb el que es fa en llengües amb més parlants.  Per tant…

Descobreix, consumeix i comparteix contingut en català! Moltes gràcies per llegir-nos!

 

Si et vols assabentar de totes les novetats de Gaming.cat a l’instant, inscriu-te al nostre canal de difusió de Telegram!

You may also like

Entra a la comunitat!

Grup de Telegram de Gaming.cat Fes-te soci de l'Associació GamingCat