Què està endarrerint la producció de consoles?

Aquest article està inspirat per el fil fet a El Divan Sota pressió. Fem un repàs als efectes de la guerra comercial entre la Xina i els EEUU i com ha acabat afectant les consoles.

Quan es parla de la manca de consoles hi ha qui vol apuntar a una estratègia de màrqueting. La realitat és que des de la tardor del 2020 s’està anunciant una manca de xips, més greu en nodes més nous, dels que tant Xbox One Series X com la PlayStation 5 fan servir. I és que la guerra comercial entre la Xina i els EEUU ha tingut moltes ramificacions. A continuació en farem un repàs de com hem arribat fins aquí.

Fig 1. Les consoles estan sent incapaces de fer front als pics de demanda. Via VGChartz. 


Sancions a Huawei

D’ençà les sancions imposades pels EEUU a Huawei, Huawei no podria fer servir les instal·lacions de TSMC per a la producció de xips a partir de l’1 d’Octubre de de 2020. Això va comportar que Huawei intentés arreplegar tants xips de TSMC com fos possible durant l’estiu de 2020. Els xips més urgents són els de nodes de 10, 7 i 5 nm, necessaris per al seu negoci de telecomunicacions, un dels principals, per exemple amb el xip Tiangang (7 nm). Els xips que tant PS5 com la XBO Series X fan servir el xip AMD Zen 2, de 7 nm, que es troba en aquesta categoria. 


Sancions a SMIC

Les sancions imposades a SMIC, fabricant xinès de xips i competidor de TSMC, ha afectat també empreses del sector automobilístic, com han esmentat des de Toyota. Aquestes sancions comporten que els EEUU han de proporcionar una llicència a qualsevol empresa que vulgui fer negocis amb el fabricant xinès i això, sumat a l’anul·lació de la compra d’equipament fotolitogràfic de darrera generació, han estat factors clau per a evitar que SMIC pugui créixer per a abastir tant el mercat intern, sent la Xina el consumidor de xips més gran del món, com el mercat extern, tenint SMIC clients com Qualcomm o ARM.

Fig 2. Quota de mercat de diferents foneries. Via Counterpoint Research. 


Fig 3. Quota de mercat per país en quant a consum de xips. Via daxueconsulting.


TSMC com a líder de la indústria

Un cop es va saber que Huawei no podria treballar més amb TSMC i les comandes de Huawei van començar a arribar, van haver-hi xiuxiuejos que potser havien sobreestimat la seva pròpia capacitat de producció. TSMC no és només la fàbrica més avançada i amb més clients al sector dels semiconductors, també té la seva producció concentrada a Taiwan i a la Xina, i això la fa especialment vulnerable quant a perdre talent: els darrers anys hem vist com molts enginyers de TSMC marxaven a treballar a la Xina continental. Aquesta pèrdua de talent en un mercat tant petit també afecta a la capacitat de creixement, i potser per això estem veient com tenen plans de creixement fora d’Àsia


Quant durarà tot plegat? 

El problema que tenen els productors de videoconsoles és que aquesta manca de xips està afectant moltes indústries. La de l’automòbil, que és especialment potent i amb una gran capacitat de lobby, tindrà més prioritat; de fet, ja s’està parlant a nivell polític per resoldre aquesta crisi per a aquesta indústria. Les videoconsoles, que tenen un mercat més petit, segurament tinguin menys prioritat a l’hora de demanar temps de producció a les fàbriques de TSMC. Per tant no ens queda més remei que esperar que els que estan davant nostre a la cua siguin atesos. Les estimacions parlen de que això pot durar fins a finals d’any si no s’hi posa remei. 


Si et vols assabentar de totes les novetats de Gaming.cat a l’instant, inscriu-te al nostre canal de difusió de Telegram!

You may also like

Entra a la comunitat!

Grup de Telegram de Gaming.cat Fes-te soci de l'Associació GamingCat