Anàlisi de Pawny

Nota: aquesta anàlisi es basa en la versió beta del joc, i alguns aspectes podrien millorar en la versió definitiva.

PAWNY és un joc de trencaclosques d’escacs d’un jugador on controles l’últim peó de l’equip negre. El teu objectiu és derrotar el rei blanc dels 3 diferents mons per així aconseguir ser el rei de la partida. Per aconseguir-ho hauràs de creuar diversos taulers amb diferents reptes a cada un, fins arribar al rei blanc i derrotar-lo. En cada taulers trobaràs diversos trencaclosques que fan l’experiència més completa i variada. Cada món incorpora mecàniques noves que et faran pensar 2 cops abans de fer qualsevol moviment, tal i com passa en els escacs clàssics.

El joc està desenvolupat per un grup d’estudiants de l’escola de desenvolupament de videojocs ENTI-UB de Barcelona, cosa que es pot veure tant en l’àmbit tècnic com a l’artístic. Tot i això, la jugabilitat i l’originalitat de la idea supleixen aquestes mancances. 

El joc és curt, dura poc més de 45 minuts. No obstant això, trobem 3 mons de 8 nivells cadascun. L’últim d’aquests encara es troba en fase de desenvolupament, però en uns mesos ja serà jugable en una actualització posterior al llançament de la beta. Durant aquest pròxim mes els desenvolupadors arreglaran errors i afegiran continguts, segons el feedback que hagin rebut.


Jugabilitat


A diferència dels escacs tradicionals a PAWNY no hi ha torns, pots moure’t lliurement pel tauler sense esperar una jugada enemiga però, igual que en els escacs de taula, hauràs de pensar cada moviment per evitar que les peces enemigues et derrotin.

Les partides són ràpides: si ets eliminat per un enemic es restableix la partida en pocs segons. 

Els nivells són curts i dinàmics, cada un d’ells té una durada de pocs minuts si ets capaç de solucionar-los amb una sola vida. Els controls són intuïtius i les mecàniques són d’aprenentatge ràpid, ja que fa servir les mateixes regles que els escacs tradicionals. 

La corba de dificultat és agradable i apta per a tota mena de jugadors, ja que tots els mons comencen presentant les novetats i a poc a poc es van complicant per fer l’experiència més desafiant.

Un punt a millorar sobre la jugabilitat és la càmera. Tot i que s’adapta als obstacles que hi ha per l’escenari, de vegades t’impedeix veure certes peces enemigues. La solució al problema ha estat introduir un moviment de 45 graus, però tot i així és molest en alguns nivells del joc.

Certs trencaclosques es poden acabar fent repetitius. En aquest punt falta treballar més en el disseny del joc per tal d’evitar la monotonia, tot i que la curta durada del joc en disminueix l’impacte negatiu en el videojoc.


Àudio


L’audio del joc és bastant agradable i s’adapta als moviments i accions que passen al joc, tot i així, la música acaba agafant el protagonisme. També falten alguns efectes de so en algunes accions que arribaran en properes actualitzacions del joc.

Té una banda sonora original produïda per altres estudiants, cada món té una banda sonora diferent per adaptar-se a l’ambient. La música és dinàmica: quan arribes a la meitat d’un nivell, la música incorpora nous instruments. No obstant això, la musica es repeteix en els diversos nivells del món i pot arribar a ser repetitiva.


Gràfics


Té un estil low poly el qual el fa agradable a la vista i concorda molt amb l’estil casual del joc. La il·luminació i les partícules s’adapten molt bé a l’estil, però els props es repeteixen bastant.


Història

Actualment no podem parlar d’un “lore” darrere el videojoc, però sabem que s’hi està treballant per poder incorporar-lo en futures actualitzacions. No obstant, no afecta a la jugabilitat de Pawny, el joc no necessita cap tipus de context per poder-ne gaudir.


Punts positius

  • Accessible per a tots els públics
  • Divertit i senzill
  • Estil artístic agradable
  • Original, buscant més enllà del joc de taula tradicional

Punts negatius

  • Curt i a vegades repetitiu
  • Repetició de props

Conclusió

Pawny és un joc que està sent desenvolupat per estudiants i futurs desenvolupadors de videojocs de la ciutat de Barcelona. És senzill i divertit i una bona forma de passar una tarda, explorar noves mecàniques que no trobem en el joc de taula dels escacs.

Tot i que actualment el joc només es troba disponible per a PC, trobem que Pawny seria un joc molt indicat per a mòbils.

El joc es trobarà gratuïtament a GitHub i a Itch.io.

Pots descarregar la beta el joc i donar la teva opinió o fer suggeriments a dvdproject.itch.io/pawny.

You may also like

Entra a la comunitat!

Grup de Telegram de Gaming.cat Fes-te soci de l'Associació GamingCat