La indústria del videojoc: una oportunitat de futur

La dada és contundent: el 51,5% dels catalans juga a videojocs, sigui en mòbils, ordinadors o tauletes. Podem dir, per tant, que la meitat de la nostra societat és gamer. De fet, el gaming està sent un fenomen tan global i potent que diversos espais museístics de referència a casa nostra ja han començat a tractar-lo en exposicions com ‘Nova Pantalla. El videojoc a Catalunya’, al Palau Robert, ‘Gameplay. Cultura del videojoc’, al CCCB, o ‘Homo Ludens’, al Caixaforum.La immensa majoria de nosaltres, però, desconeix que alguns projectes del sector desenvolupats a Catalunya -per empreses grans però també per estudis petits- s’han convertit en supervendes mundials. Videojocs fets aquí, com algunes parts d’Assassins Creed, Just Dance, Aragami o Gris, són reconeguts a nivell internacional i posicionen Barcelona i Catalunya com un ecosistema de referència arreu del món. I és que el videojoc és a l’agenda pública i a les vides de la ciutadania i, a més, ja s’ha convertit en una indústria cultural capdavantera, de futur i plena d’oportunitats.

Les dades, de fet, dibuixen un escenari favorable per plantejar-se dedicar-s’hi professionalment, independentment de si s’és o no gamer. El Llibre Blanc del Videojoc a Catalunya 2021, elaborat per la Direcció General d’Innovació i Cultura Digital del Departament de Cultura i la DEV (Associació Espanyola d’Empreses Productores i Desenvolupadores de Videojocs), constata el creixement constant d’aquesta indústria cultural des de l’any 2016, convertint-se en un sector de present i futur al nostre país. La facturació ha crescut dels 319 als 552 milions d’euros en només cinc anys (+73%), i les dues-centes empreses analitzades ocupen fins a quatre mil persones, la gran majoria de les quals, fins a un 91%, menors de 45 anys.

I tot plegat només acaba de començar. Amb la posada en marxa de la nova legislatura, el Departament de Cultura -juntament amb 9 altres departaments del Govern català- s’ha compromès a sistematitzar i consolidar amb el sector les polítiques encaminades a enfortir l’ecosistema català del videojoc. Per això l’any 2019 es va posar en marxa la Taula del Videojoc, lespai de concertació i treball entre el sector i la Generalitat de Catalunya.

Enguany la Taula ha presentat una bateria de 60 actuacions per accelerar el posicionament social i estratègic del videojoc a Catalunya, un pla d’accions complet que aplega totes les dimensions d’interès per a l’ecosistema català del videojoc, com la creació de recursos a disposició de les empreses, l’organització de trobades entre els i les professionals del sector, el foment del talent al territori amb programes d’incubació, l’impuls d’un programa de mentories per a la professionalització i la internacionalització, o la millora dels plans d’estudis universitaris i de la Formació Professional dual i contínua.Sí, el videojoc a Catalunya viu un moment dolç, i el sector i les institucions tenen un pla d’actuació conjunt per avançar en favor dels i les estudiants de videojocs que s’incorporen al mercat laboral, dels projectes que requereixen d’incubació o acceleració per créixer, i de les empreses que reforcen la seva internacionalització o mesures per potenciar la captació de talent, inversió i implantació estrangera.

El videojoc a Catalunya és present i és futur. És present perquè al nostre país la indústria ja crea productes de qualitat de referència internacional. I és futur perquè encara ha d’oferir-nos molta més riquesa i molts més llocs de treball vinculats a les noves economies digitals. Catalunya ja ha entrat al joc. I tu?


Aquest article és contingut patrocinat. Més informació sobre el contingut patrocinat a Gaming.cat.

You may also like

Entra a la comunitat!

Grup de Telegram de Gaming.cat Fes-te soci de l'Associació GamingCat