Exposició Nova Pantalla: el videojoc a Catalunya

El cap de setmana passat vaig tenir l’oportunitat de visitar l’exposició Nova Pantalla: el videojoc a Catalunya, que es pot veure al Palau Robert a Barcelona, i us faré cinc cèntims del què hi ha.

La primera cosa que crida l’atenció és el cartell que diu que tots els videojocs de l’exposició s’han fet a Catalunya, i és tota una declaració d’intencions. Es troba en una sala introductòria, amb poca llum i una paret plena de pantalles que mostren escenes de múltiples videojocs, que ens ajuda a entrar en matèria.


El desenvolupament d’un videojoc

I la matèria comença a la sala següent: el desenvolupament d’un videojoc. Ens mostra les principals tasques que implica la creació d’un videojoc, des de les més evidents, com l’art, l’animació o la programació, fins a altres que tal vegada passen més desapercebudes, com l’àudio o el control de qualitat. Cada tasca va acompanyada d’exemples i testimonis de professionals de cada camp, dades sobre el mercat laboral a Catalunya en aquesta ocupació concreta i, en molts casos, algun element interactiu que ens ajuda a entendre el concepte, com un simulador de físiques o un arbre de presa de decisions. És una secció ben interessant per entendre com es fa un videojoc, i em va agradar molt veure l’art conceptual de videojocs que he gaudit, com Aragami 2.La indústria del videojoc a Catalunya

A continuació tenim una secció que deixa de banda els temes més generals per centrar-se concretament en la indústria del videojoc a Catalunya. Té tres parts principals. La primera és una sèrie de plafons explicatius que fan una radiografia de la indústria del videojoc a Catalunya, amb dades que van des del volum de facturació o la distribució geogràfica dels estudis, fins a la situació de la dona o la presència del català en els videojocs fets a Catalunya. La segona és un audiovisual que tracta sobre la feina dels estudis petits, els indies, i en el qual podrem veure entrevistes als membres de Mango Protocol, als quals recordareu per jocs com MechaNika, una aventura gràfica irreverent que vaig jugar en directe fa algun temps (com podeu veure al nostre canal de YouTube). I després passem dels indies a la gran empresa i els videojocs AAA, amb un audiovisual sobre Ubisoft Barcelona i la seva tasca en la saga Assassin’s Creed. Em va agradar conèixer l’experiència de la creació de videojocs des de dos punts de vista tan diferents, i també saber més sobre l’origen dels personatges de les Psycothic Adventures.


Mons Lúdics

La següent sala és, sens dubte, la més espectacular de l’exposició. Té el títol de “Mons Lúdics” i és una gran sala amb una pantalla que ocupa tota una paret i la resta de parets, terra i sòtil formats per miralls. En la pantalla s’hi projecten escenes de gran bellesa de diversos videojocs (fets a Catalunya, naturalment), i l’efecte dels miralls fa que et submergeixis totalment en l’ambient. La vaig trobar fascinant.La següent secció de l’exposició es dedica als videojocs per a mòbils. Tot i que quan pensam en videojugadors (“gamers”, que diuen), pensam en gent que juga en PC o videoconsola, les xifres canten: la immensa majoria dels videojugadors juga en mòbils. I és que és una part de la indústria que té molt més pes del que normalment pensam.


Comunitats i creadors

I després ja arriba el que, per a mí, és la traca final, tot i que sigui perquè és la que em toca més directament. El final de l’exposició té una part dedicada a les comunitats i als creadors de contingut en català, i hi podreu veure una mostra representativa del contingut sobre videojocs que es fa en català a Twitch i a YouTube: streamers, vídeos comunitaris, pòdcasts, tertúlies… Qui els conegui gaudirà de veure’ls en un lloc així, i qui no conegui els creadors de contingut en català que tenim, veurà la gran varietat que tenim, i segur que en trobarà algun (o molts!) que siguin del seu gust. I què voleu que us digui, que fa patxoca veure’s en una exposició amb tants companys!I un darrer element molt important: tres consoles ben carregadetes de videojocs catalans per poder-los provar! N’hi ha molts per elegir i segur que si heu vist algun joc a l’exposició que us hagi cridat l’atenció, el podreu provar. També trobareu una pantalla amb informació de totes les empreses de videojocs de Catalunya: no sé si és exhaustiva, però és molt completa!

La veritat és que vaig gaudir molt de la visita, i crec que pot ser interessant per molts tipus de gent:

  • Si no coneixes gaire el mon del videojoc, aprendràs com es fan i coneixeràs més de prop la indústria del videojoc a Catalunya.
  • Si ets aficionat als videojocs, aprendràs més sobre la indústria del videojoc a Catalunya sobre els creadors de contingut en català.
  • Si ja ho saps tot sobre els videojocs i sobre el panorama català, gaudiràs amb la sala Mons Lúdics i provant videojocs (segur que no els has provat tots!).

En resum, una exposició molt recomanable, gratuïta i al cor de Barcelona. No hi ha excuses per no anar-hi!


Aquest article és contingut patrocinat. Més informació sobre el contingut patrocinat al web Gaming.cat.

You may also like

Entra a la comunitat!

Grup de Telegram de Gaming.cat Fes-te soci de l'Associació GamingCat